2 Ocak 2008 Çarşamba

Gebeler (hamileler) oruç tutarken nelere dikkat etmelidir? En sağlıklı beslenme nasıl olmalıdır?

İftardan sonra aralarda bir avuç kadar kuruyemiş, kuru meyve tüketilmelidir. Sahur yapmadan oruç tutulmamalıdır. Sahurda hafif ve tok tutucu, proteinden zengin besinler tüketilmelidir. Az yağlı peynir, haşlanmış yumurta, pekmez, süt, kepekli ekmek, meyve seçimi ideal olacaktır. Uzun süre tok kalabilmek ve kabızlığı önlemek amacıyla en az 4-5 dilim kepekli ekmek ve yanında sıvı alımına özen gösterilmelidir.
15 dakikayı aşmayan basit egzersizlerin yapılması faydalı olmaktadır Oruç, birkaç yudum su ve hurmayla açılabilir. İlk olarak evde hazırlanmış çorba, ardından ana yemek olarak etli sebze veya tavuk sebze haşlama ya da balık buğulama türde besinler tercih edilmelidir.İftardan yaklaşık bir saat sonra, bir kase yoğurt ve bir porsiyon söğüş sebze veya salata tüketilebilir. .Gün içinde halsizlik, baş dönmesi gibi benzer durumlarla karşılaşılabilecek sorunları minimuma indirmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır.Gebelikte en önemli iki besin öğesi demir ve kalsiyumun bir kısmı bu vakitte alınmalıdır.İftar 2-3 öğüne bölünerek yapılmalı.

Hiç yorum yok: